Akaun aku yang lain

December 4, 2016

Book review: Kompilasi Travelog 7 Benua

Aku bukan seorang yang minat sangat membaca buku, kecuali majalah fotografi. Cuma timbul rasa nak mula baca buku selepas membaca sebahagian buku travelog indie yang aku jumpa atas meja kawan sepejabat. Tajuk buku tu aku tak ingat, tapi gaya penulisan dia memang buat tertarik nak teruskan membaca. Nanti aku cari dekat MPH bookstore dan buat ulasan kalau jumpa.

Aku cari buku tu dekat Popular tapi tak jumpa. Sebenarnya dah agak mungkin tak ada sebab MPH je yang jual buku dan novel indie. Sedang cari tu aku terjumpa la buku travelog 7 benua ni. Buku ni mengandungi sebahagian pengalaman travel 7 orang di negara-negara yang berlainan. Jadi gaya penulisan pun berbeza la untuk setiap kisah.


Pendapat aku, buku ni tak mencapai sangat expectation aku. Tak bermakna buku ni teruk. Mungkin cuma cara penulis-penulis karang pengalaman tak kena dengan taste aku?

Terutama bila ada penulis yang cerita tentang sejarah kawasan dilawati. Tak salah pun nak tulis, bagus kerana lebih infomatif. Tapi kalau dah penuh satu muka surat, memang aku naik bosan. Pembaca yang gemarkan sejarah mungkin akan suka.

Aku lebih suka kalau mereka ceritakan keadaan atau persekitaran tempat mereka lawati daripada sejarah. 

Foto-foto dalam buku ni sangat menarik. Menarik sebab tiada foto selfie tapi penuh dengan foto landscape di negara dilawati. Terutama foto pemandangan alam semula jadi. Self portrait takper, selfie tu yang annoying haha.

Overall saya bagi buku ni markah 6.5/10. Tak bosan sangat, tak seronok sangat. 

Kepada yang suka travel dan nak isi masa lapang masa lapang, boleh la beli dan buku ni.


Terima kasih kerana sudi baca, assalam