November 25, 2011

Trust Nobody???

White

Entry sebelum memulaskan hotak dengan akaun...

OK...mesti korang pernah dengar atau baca quote ni kan???
Persoalannya...apakah sikap "trust nobody" ni baik ataupun buruk????

Bagi saya, terpulanglah kepada individu.....
Ada baik, ada buruknya......

Kalau kita terlampau percaya dengan orang lain, tak bermakna diorang percaya dengan kita kan?
Siapa kita nak tahu isi kandungan otak fikiran mereka????
Ada kalanya kita kena pertaruhkan kepercayaan, dan kadangkala tak perlu...

Contohnya, ada orang yang berniat jahat kepada kita,dia menipu kita yang dia berada dalam kesusahan, kita percaya dan berasa simpati lalu menghulurkan bantuan....endingnya, kita kena tipu, dia mengambil kesempatan atas kita jer rupanya....
rasa-rasa banyak orang pernah kena tipu dengan cara camni kan???

Contoh lain, orang yang berlagak miskin dan meminta derma, padahal berduit jer dia tu....
Kita mudah mempercayai lalu tertipu.....

Jadi, kita kena bijak menganalisis tindakan atau niat seseorang supaya tidak tertipu...(agak sukar ni...)
Caranya, boleh jer baca tips elakkan penipuan melalui pelbagai bahan media...

OK, bagaimana pulak "trust nobody" dalam persahabatan pulak????
Yang ni aku pernah alami...percaya sangat dengan kawan, last-last kena tikam belakang....walaupun dia dah minta maaf, tapi sampai sekarang dia masih tak mengaku dia berbuat perkara jahat tu....suka hati dia lah, aku biarkan jer perkara tu jadi hal dia dengan Tuhan...

So, kalau bab berkawan, kena pandai pilih gak....kalau dah pernah kena tikam dengan kawan tu, better bermaaf-maafan...tapi serius, tak SALAH langsung kalau korang tak percaya dah dengan dia.....sebab kadang-kadang manusia ni boleh minta maaf, tapi perangai tak berubah pun....
Contoh terbaik, artis...tapi tak semua artis kot????

melalui pemerhatian aku, orang yang selalu suka mempercayai sampai tertipu ni ada dua kategori....

1)orang yang baik hati:Contohnya, sedekah kat orang yang berlakon miskin gitu(sindiket).....

2)Orang bangang: Contohnya, percaya dengan perubatan bomoh...nak cantik la..nak itu la....last-last kena rogol...serve you right !!!!


Terima kasih kerana sudi baca, assalam

7 comments:

  1. betul betul.!!
    aku susah nak percayakan orang,lebih lagi orang yang pernah buat kita sakit hati.!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. betul betul!
    aku pun sampai sekarang susah nak percayakan org,lagi2 yg pernah buat kita sakit hati.!

    ReplyDelete
  4. [A][B][B][Y]> huih...lajunya komen...hahaha...kepercayaan hanya sekali....

    ReplyDelete
  5. apa2 pun sikap hati2 itu perlu..hehe

    ReplyDelete
  6. Arpiiz > yup...btol2...ehh...lama hilang???

    ReplyDelete
  7. susah nak pcaya kan org zaman skrg ni. lg lg yg berjenis talam dua muka ni.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen~~~